LogboekWeer.nl Contact
HomeToelichting uurgegevensNeerslagoverschotKlimaatFenologieOver...

LogboekWeer.nl wordt gemaakt door Bart Vreeken, bioloog en weeramateur. 
In het verleden werkte hij onder andere voor de Stichting Floron (Floristisch Onderzoek Nederland) en voor Natuurmonumenten.

'Ik ben al heel lang geinteresseerd in het weer. Jarenlang heb ik zelf het weer bijgehouden in schriften, op een manier die erg vergelijkbaar was met de huidige presentatie van LogboekWeer.

Later merkte ik dat inzicht in oude weergegevens ook van belang is voor mijn werk als bioloog en vegetatiekundige, bij het interpreteren van oude en nieuwe inventarisategegevens. Vooral extremen in temperatuur en neerslaghoeveelheden zijn daarbij van belang.

Oude weergegevens hebben een extra betekenis gekregen in de discussie over klimaatverandering. Een overzichtelijke presentatie van de gegevens is van belang om hier goed inzicht in te krijgen. Regent het 's zomers echt meer dan vroeger? Betekent een strenge winter dat de opwarming van het klimaat gestopt is?

Kennis van het weer en het verleden van het weer komt ook goed van pas bij mijn hobby, het schaatsen op natuurijs. Met een groepje enthousiastelingen proberen we elke kans te benutten. Komende winter volgt op deze site meer informatie over ijsvorming in heden en verleden en mogelijkheden om te schaatsen'.Gouwzee bij Monnickendam met ijs


Bart Vreeken is ook maker van de
Nieuwe Atlas van de Nederlandse Flora, verschenen in december 2011 bij Floron/KNNV.

De atlas bevat 664 grote en 822 kleine verspreidingskaarten van de soorten van de Nederlandse flora. De grote kaarten bevatten gegevens uit drie periodes.

Voor de productie is een zelfde werkwijze gevolgd als bij de gegevens voor LogboekWeer.nl. Met een speciaal geschreven programma zijn vanuit de tabellen met gegevens direct kant-en-klaar opgemaakte pagina's gemaakt. 
 

Anderen over LogboekWeer.nl


Klimaatdesk KNMI in een reactie:
'De expert is enthousiast over uw site en heeft hem opgeslagen onder zijn favorieten.'

Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK):
'mooie grafische weergave van verledenweer'

Weerwoord.be (forum over weer en klimaat)
'Prachtige site'

  

   Contact:

   Bart Vreeken
   Stationsstraat 48
   1391 GR Abcoude


    e-mail:
info@logboekweer.nl 

    lid Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie