LogboekWeer.nl   Toelichting Links
HomeToelichting uurgegevensNeerslagoverschotKlimaatFenologieOver...
Toelichting bij de links in de meteogrammenOp de website van het KNMI zijn kaarten te vinden van nog meer aspecten van het weer, zoals de minimum- en maximumtemperatuur, de duur van de zonneschijn en de maximale windstoot.
In de PDF-bestanden met recente gegevens zijn links opgenomen naar kaarten met aanvullende informatie van het KNMI:

- Weerkaarten vanaf januari 2003 (één of vier per dag)
- Gemeten hoeveelheid neerslag vanaf juli 2003
- Sneeuwbedekking vanaf oktober 2003
- Bliksemontladingen vanaf 2004
- Gesommeerde neerslagradar vanaf 2009

Links naar kaarten van het KNMI werken niet meer
Op 1 september 2015 is de indeling van de website van het KNMI veranderd. Daardoor werken veel van de links niet meer. De links bij de gegevens vanaf 2011 zijn inmiddels hersteld.


Periode
De periode op de kaarten valt nooit precies samen met het etmaal in lokale tijd. De neerslagmetingen waar de kaarten op gebaseerd zijn worden gedaan om 8 uur Universal Time, dat is 9 uur wintertijd of 10 uur zomertijd. Het gesommeerde radarbeeld loopt voor de vergelijkbaarheid over dezelfde periode.

Radarbeeld en neerslagmetingen
Het is interessant om de kaarten met de gemeten neerslag en de gesommeerde radarbeelden met elkaar te vergelijken. De radarbeelden hebben meer details. Vaak is hierop de trekrichting van buien goed te zien. Anderzijds kan er op de radarbeelden ook veel ruis voorkomen, er kunnen delen ontbreken en de exacte hoeveelheid neerslag kan er niet uit worden afgeleid. Bij sneltrekkende buien ontstaat een onderbroken patroon.

Sneeuwlaag
De aanwezigheid van een sneeuwdek wordt maar op één moment van de dag vastgesteld: om 8 uur Universal Time (9 uur wintertijd). Op dat moment is de meeste sneeuw te verwachten. Een sneeuwlaag die 's middags ontstaat en 's ochtends al weer verdwenen is is op de kaarten niet terug te vinden.